Sobota, 12 stycznia 2019

Ostrzeżenie w sprawie żywności przetworzonej

Instytut Zdrowia w Warszawie odnosząc się do raportu NIK w/s dodatków do żywności ocenia obecną sytuację jako bardzo niebezpieczną dla zdrowia konsumenta.

Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku.

W Polsce, podobnie jak w innych krajach rozwiniętych, ok. 70 proc. diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przetworzona w warunkach przemysłowych, zawierająca substancje dodatkowe. Są to substancje, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność i nie są stosowane jako charakterystyczny składnik żywności. Dodaje się je po to, aby zapobiec niekorzystnym zmianom smaku, barwy, zapachu, wydłużyć okres trwałości, zwiększyć atrakcyjność wyrobu, umożliwić tworzenie nowych produktów, np. typu „light”, ale także po to, by zwiększyć efektywność procesu produkcyjnego. Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w produktach spożywczych mogą pełnić 27 różnych funkcji technologicznych.

Produkty spożywcze w swoim składzie zawierają nadmierne ilości niekorzystnych dla zdrowia związków, takich jak np. konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, czy wzmacniacze smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku. Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie zwłaszcza, iż w jednym dniu można przyswoić nawet 85 różnych E - alarmuje Najwyższa Izba Kontroli w raporcie odnośnie żywności ze stycznia br.

Raport NIK

Zapoznaj się z pełną treścią raportu NIK ws. nadzoru nad stosowaniem dodatków do żywności.
„E” w żywności bez kontroli

Instytut Zdrowia w Warszawie odnosząc się do powyższego raportu NIK o nadzorze nad stosowaniem dodatków do żywności ocenia obecną sytuację jako bardzo niebezpieczną dla zdrowia konsumenta.

Zakład Medycyny i Zdrowia Publicznego Instytutu Zdrowia w Warszawie zwracał uwagę na konieczność podniesienia jakości dostępnych wyrobów na rynku już w 2016 roku. Podejmując w tym zakresie prace z Centralnym Ośrodkiem Normalizacyjnym Narodowego Centrum Zdrowia Publicznego i Higieny nad podniesieniem wymagań oraz zaostrzeniem norm dla produktów spożywczych.

Krajowy Program Bezpieczeństwa - gwarancja zdrowia dla konsumentów

Odpowiedzią Instytutu Zdrowia w Warszawie na niepokojąco niski stan jakości wyrobów jest stworzony i wdrożony w 2017 roku "Krajowy Program Bezpieczeństwa". Fundamentem funkcjonowania programu są opracowane przez specjalistów Instytutu Zdrowia systemy certyfikacji wyrobów według surowych norm, o wiele bardziej restrykcyjnych niż obecne normy krajowe i dyrektywy UE. Procesy certyfikacji prowadzone w ramach Krajowego Programy Bezpieczeństwa, jako jedyne w kraju, uwzględniają interakcje poszczególnych dodatków, które mogę wystąpić podczas spożycia różnych produktów.

Producenci jak ich wyroby, które objęte są certyfikacją Instytutu Zdrowia w Warszawie znajdują się w ogólnodostępnym Krajowym Rejestrze Certyfikowanych Wyrobów i Usług dostępnym 24h/dobę w serwisie izww.pl, gdzie można dokonać weryfikacji certyfikacji danego wyrobu, a co najważniejsze sprawdzić tabelę interakcji poszczególnych związków dodawanych do składu wyrobu.

Zakładem Medycyny i Zdrowia Publicznego Instytutu Zdrowia w Warszawie w odpowiedzi na niepokojąco niski stan jakości wyrobów dostępnych na polskim rynku stworzył w 2017 roku "Krajowy Program Bezpieczeństwa Jakości B2C".

Świadomy wybór zwiększa Twoje bezpieczeństwo

Pragniemy zwrócić uwagę wszystkich konsumentów, aby podczas dokonywania wyboru produktów spożywczych dokładnie sprawdzali oznaczenia oraz skład podany na wyrobach.

Wszystkie wyroby, które zawierają na opakowaniu jeden z poniższych oznaczeń certyfikacji wydanych przez Instytut Zdrowia w Warszawie, gwarantują bezpieczeństwo dla zdrowia i życia konsumenta poprzez spełnienie wymagań restrykcyjnych norm Krajowego Programu Bezpieczeństwa.

Certyfikat
Bezpieczeństwa Wyrobu

Certyfikat
Jakości Instytutu Zdrowia

Certyfikat
Gwarancji BIO-ECO

Certyfikat
Polski Produkt Innowacyjny

Rekomendacja
Instytutu Zdrowia

Wyższy poziom norm bezpieczeństwa wyrobów, który musi zagwarantować producent dla swoich produktów, aby móc oznaczyć je znakiem Instytutu Zdrowia w Warszawie, to większe bezpieczeństwo dla nas wszystkich.

Udostępnij artykuł:

Zobacz również

Zapisz się do newslettera!

Bądź na bieżąco z aktualnymi wydarzeniami, ważnymi komunikatami oraz ofertami specjalnymi!

Użytkowanie serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Kliknij, aby usunąć komunikat.